DIY LIVE: Calf (GR); Feedbacker (BG)

20626960_1930848007174353_6391406789279875886_o

Наскоро попаднах на старата соц класика, събираща прах по лавиците на родните библиотечки вече десетилетия. „Направи си сам“ бе наръчник за опряната до стената домакиня, която някак си трябва да се справя в бита с всичко и то в условията на известен продуктов недоимък. „Направи си сам“ бе досадно словосъчетание, което навява спомени от миналото, а във века на айфон, фейсбук и инстаграм, единственото, което хората си правят сами е… нали се досещате.

За нас, децата на лепкавата фасадна прах от столичните дувари, обаче, „направи си сам“ носи много по-различно значение. И ако не си тук за сефте, няма смисъл да се разяснява.

И все пак – DIY LIVE стана в известен смисъл запазена марка за серия от случили се и случващи се в бъдещето ъндърграунд музикални събития с особен заряд. Ако зад това не стояха отбрани люде с непреборим афинитет към авангардния, „пост“ и отвъд саунд, едва ли София щеше да може да се гордее с толкова наситена, разнообразна и определено неконвенционална клубна музикална програма. Изобщо това е една от причините за гениалното преобръщане, което превърна София от един усреднен в сивата си скучноватост град в домакин на много интересни и нестандартни събития.

Ето какво следва съвсем скоро.

Calf са noise rock/post hardcore банда от Кардица, Гърция и се завръщат в София за трети път. Концертът е на 8 септември (петък) 2017 в столичния Grindhouse Skateclub. След участието си на Dark Friends Fest III през 2015 и концерта с българското drone noise дуо dwaal, гърците се готвят да ударят заедно с местните noise rock герои Feedbacker. Въпреки, че не крият влиянията от банди от 80-те и 90-те като Unwound, Melvins и Slint, Calf творят оригинална мрачна и катарзисна музика, която често завива в крайности – от замечтаното спокойствие на пост-рока до суровата енергия на хардкор пънка. В София момчетата представят чисто новия си винил „Evil Solos Deified Mom Dad Deified Solos Live“ (2017), издание на Sweetohm Recordings. Feedbacker са заедно от 2015, но уверено дърпат напред в своя собствена ниша – имплозивна комбинация от sludge, noise rock и емоционални текстове на чист български. В бандата са замесени членове на КПД-0 и Comasummer. През миналата година излезе и дебютното им едноименно EP през българския независим лейбъл Kontingent Records.

КОГА: 8 септември (петък) КЪДЕ: Grindhouse Skateclub КОЛКО: 8 лева ВРАТИ: 20:00 Събитието във Facebook е тук.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар