5 свежи хардкор пънк албума от Франция

chavire band

Доста често, като изключим пламенните репортажи от концерти, на виртуалните страници на Sofia Rebel Station се появяват все материали за емблематични банди, които са оставили своя завет в историята на радикалния пънк ъндърграунд.

Напоследък и аз не съм изключение от правилото. Колкото повече остаряваш, все повече слушаш едни и същи стари и класически банди, които няма да те разочароват.

Затова едно от нещата, които ме развълнуваха напоследък беше слухът, че френският лейбъл Stonehenge Records ще издава дискографийни винили на култови банди като Finger Print, Jasemine, Undone и Amanda Woodward. Точно на рождения ми ден обаче Кристоф от Stonehenge ме изненада с чисто новия албум на младежите Chaviré, който излиза на винил след месец, на 13 юли!

Новият албум на нантската група обаче не е единственото интересно нещо, което идва от Франция напоследък. Затова в този пост ще ви представя още няколко супер яки неща от една от любимите ми хардкор пънк сцени – френската.

Chaviré – Interstices

Chaviré са банда, която дойде в България цели два пъти за една година. Миналото лято свириха в Пловдив, а в края на октомври моя милост им направи концерт и в София. Новият им албум „Interstices“ обаче е още една причина да се сетите за тях, защото е много добър. Перфектно изсвирен емоционален хардкор, който черпи от традицията на най-добрите в жанра.

Страст, сериозно отношение към музиката и много силни текстове. Текстовете и посланията в албума са силно политизирани и разказват за социалните борби и трудности в техния град Нант. Ако разбирате френски, задължително им обърнете внимание.

Potence – L’Amour Au Temps De La Peste

Potence е още една много интересна френска банда, която включва членове на Géraniüm, Human Compost, Black Code и вокалиста на легендарните Daïtro. От музиката и текстове на бандата струи много тъмнина, гняв и безнадеждност.

Direwolves – The Great Year

Direwolves е още една група, която може да бъде причислена към нео-кръст жанра, но дори още по-мелодична и емоционална от Potence. „The Great Year“ е техният нов албум след 3 години пауза и вече му написах ревю в DIY Conspiracy.

„The Great Year“ е един от любимите ми албуми за 2017. Техният вокалист и барабанист пък идваха в България преди почти една година с техния страничен проект, фолк-пънк бандата Mohawk.

Short Days – Self-Titled

Short Days от Лил са нищо повече или по-малко от пънк-рок банда. Триакордни пънк-рок песни ненадвищаващи триминутната граница, антемични напеви и типични текстове за малко по-антисоциалните членове на обществото. От любов към пънк-рока със сърце и душа, Short Days ще се харесат на много от четящите тези редове.

WOODWORK – Ordinary Violence

Десет песни супер сериозен и политически хардкор от Тулуза, който черпи вдъхновение от 90-арската веган стрейт едж хардкор/метъл сцена с банди като Chokehold, Groundwork, Four Walls Falling, Culture и пр. Албумът фактически не е от 2017, а излезе още миналата година. Бандата обаче е все още активна и силно се надявам да изкара и още неща в бъдеще.

Какво да очакваме?

С нетърпение очаквам завръщане и от фасткор фуриите Riposte, които издадоха чудесен албум в края на 2016. В най-скоро време ще чуем и съвсем нови банди като SEXPLOSION от Бордо, които включват членове на Gasmask Terror и Monarch.

Нико от Amanda Woodward и Фаб от Chaviré пък имат нова банда, която се казва BLEAKNESS и най-вероятно ще пуснат нещо в интернет съвсем скоро!

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар