Disclose/Framtid split

Сезонът на почивките е към своя край и активността се пренася от плажовете на изток обратно към страната. След някоя и друга седмица с пълна сила ще започне и концертният сезон, със свой традиционен център столицата. И ако все още имате ден-два свободни, за да поизтърсите пясъка от краката и чантите, то непременно трябва климатизацията да стане чрез музика.. и то нещо достатъчно яростно, което да зарежда с енергия за предстоящата есен и зима.

За целта съм избрал нещо, което е до болка любимо на мен и, надявам се, достатъчно познато на поне част от вас.

Засягайки, очевидно, една от любимите ми теми, а именно Япония, осъзнах, че досега нито веднъж не съм споменал Disclose малко по-сериозно. Както се казва „всичко с времето си

Disclose са емблематична, не само за Япония, но и за целия свят, хардкор-пънк група. Очевидно силно повлияни от британските бащици Discharge, Disclose успяват да станат най-успешният „клонинг“ на англичаните. Използвайки подобна структура за своите парчета, гневни, бързи и опиращи се на същата тематика, японците се превръщат в една от емблемите на d-beat пънка. В частност Disclose стават и една от най-обичаните японски групи, благодарение на своята отдаденост и енергичност. Съществуват между 1992г. и 2007г. Краят на бандата идва със смъртта на фронтмена им – Каваками, който загива на 05.06.2007г. след свръхдоза приспивателни хапчета и алкохол.

Framtid, пък са група, за която са направени етикетите „Заслужава си“ и „Задължително„. Кръст-пънк бригадата е от Осака, Япония. Според някои, Framtid са повлияни от шведската сцена и групи тип Crude SS, но и от класици като Confuse, Gauze и пр. Ако това не е достатъчен довод да ги преслушате, то не знам какво би било…

Сега малко за записа.

С един приятел наскоро си говорихме, че каквото и да става с модерните технологии на запис и развитието на носителите на музика, най-добрият такъв си остава плочата. Плочата просто носи душа. Преди по-малко от година разбрах това и от тогава съм на твърдо мнение. Преди месец и нещо се сдобих с Framtid/Disclose сплитът и съм на мнение, че този седем инчов запис е уникален, тъкмо заради динамиката на плочата, която придава форма и тяло на зверската музика, свирена от пичовете.

Мога да слушам тези две любими групи и на компютър, на плеър, дори на уредбата, но само плочата създава онази атмосфера, която в комбинация с емоцията и силата на стила им може да те доведе до абсолютен транс.

Плочата е издадена от култовия Dan Doh Records през 2004г.

Както Framtid, така и Disclose имат други записи и сплитове, които със сигурност ще намерят място тук, най-малко заради култовия си статус и участието на други великани от стила, но днес избрах Chainsaw split, като своеобразна визитна картичка за d-beat/hardcore punk/crust-а в Япония.

… пък и заради оставката на министър председателя на Япония, свързана с ядрената авария във Фукушима…

Стига съм говорил – Disclose/Framtid – Chainsaw split 7“

P.S. До късния следобед медиафайър упорито отказваше да качи файла и бях на прага да се откажа от този пост, последният ми опит, обаче, успя за всеобщо щастие 🙂

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Responses to Disclose/Framtid split

  1. Pingback: Anti Cimex | SofiaRebelStation

Вашият коментар